Nye bilder

Flislagt hylle/benk på bad

Hei!

Jeg vurderer å bygge inn en hylle/benk på badet mitt som jeg vil flislegge. Utseendet vil altså ligne på en typisk flislagt benkeplate på et kjøkken. Muligheten jeg har sett på er å feste platen inntil veggene med ett eller annet. Lengden er omtrent 140 cm og det går to vegger ut på hver side, slik at hyllen kan festes til disse også.

Kan skipsgulv slipes? Eller males?

Vi har et mørkt skipsgulv med gumminater. Er det mulig å slipe på denne type gulv? Vi er skeptiske til for mye støv, men det er vel uunngåelig? Eller kan vi male eller lysne gulvet uten å måtte slipe det ned?

- Alle nater er slipbare, så det er helt uproblamtisk å slipe gulvet, sier Svein Erik Haland, innehaver av Haland Parkett og Trappesliping, som holder til i Østfold.

Kan vi male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?

I følge vår ekspert i Nordsjö, Trond Riise, trenger du ikke å helsparkle veggene. Kun skjøtene må sparkles. Han anbefaler å vaske grundig med forvask, fortynnet i henhold til beskrivelse på emballasjen. Skyll deretter godt med rent vann og påfør en heftgrunning over hele veggen.

Hvor mye tape brukes ved legging av teppefliser?

Jeg skal legge teppeflis på et rom på 10 kvadratmeter, og jeg har tenkt å benytte dobbeltsidig tape for tepper til dette. Har sett på artiklene som ligger på hjemmesiden deres, og har framgangsmåten stort sett klar. Det eneste jeg lurer på er hvor mye tape jeg skal bruke?

(Foto: ifi.no)

Tørr maling i kosten

Jeg er så plaget med tørr maling i bunnen av kosten. Det korner seg, og det kommer masse småkorn over tak og vegger når jeg maler med den. Dette gjør at jeg må pusse opp – igjen og igjen. Har dere et tips for dette?

Foto: Målaremästarna/ifi.no

Hjelp, barna kan skli i trappen

Med to små barn har jeg hjertet i halsen hver gang de løper opp og ned vår gamle tretrapp. De løper hele tiden i stedet for å gå. Hvilke muligheter har vi for å gjøre trappen mer sklisikker, og samtidig gjøre at det ser fint ut?

(Foto: Teppeabo)

Hvordan skal jeg henge gardinene?

(Foto: privat)

Har du noen råd til gardinoppheng som vil passe disse vinduene?

- Kan brystpanel bli kult?

Jeg har kjøpt et hus fullt av brystpanel. I stedet for å krangle med den, lurer jeg på om jeg skal finne på noe kult med den. Noen tips?

(Foto: privat)

Kan fliser limes på baderomvinyl?

Jeg har lest at det finnes fliser som kan limes på baderomvinyl, har dere hørt om det?

(Foto: Höganäs)

Kan jeg male over Tjæralin?

- Huset mitt ble for 5-6 år siden malt med Tjæralin, men nå vil jeg gå over til noe som ikke kritter, falmer og vaskes vekk like raskt. Hva skal jeg gjøre?

Tjæreinnholdet i denne typen malinger, enten det er Tjæralin eller Tyrilin som er brukt, er i dag vesentlig mindre enn på 1990-tallet og tidligere. Et høyt tjæreinnhold ville ha gjort fasaden feit og klissen, og derved vanskelig å behandle med andre malingprodukter.

Djupt hakk i parkettgolv

Hei! Vi har altså vore så uheldige og mista ein høgtalar ned i parkettgolvet vårt og sjølvsagt var det hjørnet på høgtalaren som traff ned i golvet. Den etterlot seg då eit ganske djupt hakk, og no lurer vi på korleis det kan fiksast. Det er omlag 1 cm djupt og omlag 2 cm på det lengste. Håpar de har eit tips til meg om korleis vi kan få betra dette eller ordna det heilt :)

Tusen takk!

Tregulv på badet?

I forbindelse med renovering og utvidelse av bad, ønsker vi å legge tregulv.

innredning av lite rom

Vi skal flytte til mindre leilighet,trenger råd/tips for å innrede rommene mest mulig hensiktsmessig.

Spesielt soverommet til min sønn..han skal ha seng,pult,datautstyr,flatskjerm,klesskap…

Hvilket gulv skal vi velge?

Vi skal pusse opp stue, og er ganske enige om at vi vil bruke furu heltre gulv, som vi kan behandle. Jeg kunne ønske meg litt gammelt preg på gulvet, men min mann ønsker seg litt grålig, matt utseende. Vi blir ikke helt enige, har dere noen tips til hva vi kan behandle gulvet med, eventuelt male det med?

Har du et gammelt gulv du vil fornye er det flere muligheter. Du kan velge om du vil olje, beise, lakke, lute eller male gulvet. Mens maling gir en dekkende farge, gir de andre behandlingene et transparent resultat. Alle mulighetene kan oppfylle ønsket om et noe gammelt preg, eller rustikt- og grålig utseende. Ved bruk av beis må gulvet lakkeres for ikke å slite bort beisen.

Kan vi bleke bort flekker i benkeplaten?

Vi har en heltre benkeplate i bøk. Vannsøl har gjort treverket sort i noen partier, særlig rundt den nedfelte vasken. Det er for dypt til å kunne skrapes/ pusses vekk. Har dere noe middel for å bleke de skadde partiene?

Når treverk over tid har trukket vann og blitt sort, kan flekkene gå dypt inn i treet. For dypt for å kunne pusses vekk uten å lage store søkk i benkeplaten.

Hvorfor løser tapetlimet opp grunningen?

Jeg har grunnet veggene som forberedelse for tapetsering. Grunningen har fått god tid til å tørke, men når jeg nå påfører lim løser grunningen seg opp. Hva skjer, og hva kan jeg gjøre?

- Det er faktisk helt normalt at tapetlimet kan løse opp grunningen eller malingen under litt. Man ser det dersom limet blir stående på veggen en stund eller man pirker litt borti, forklarer Enrico Bastiani hos malingprodusenten Nordsjö.

Feste takpanel på betongtak?

Jeg har tak av betong som jeg ønsker å pusse opp med nye plater. Kan jeg montere takplater eller takpanel rett på betongtaket?

Det kan bli problematisk å få festet det nye taket til betongen.

Hvordan få vekk dekorfliser?

Vi har et stort flislagt bad hvor vi egentlig er fornøyd med flisene, men dessverre er det satt inn en og annen dekorflis som ødelegger hele helhetsinntrykket. Er det mulig å «fjerne» dekoren på en enkel og rimelig måte?

Du har to muligheter: enten skjule eller fjerne dekoren helt.

Hvordan fjerne gammelt tapet?

Jeg har gammel tapet i flere rom som jeg nå ønsker å fjerne. Finnes det en enkel form for tapetfjerning?

Det finnes flere metoder for fjerning av tapet, men hvorvidt det blir enkelt avhenger nok litt av hva slags tapet som er brukt.

tapetsere på trevegg

Jeg har nettopp kjøpt ny lelighet som er helt nyoppusset og perfekt, bortsett fra en vegg på soverommet. Den er en original trevegg fra 1888, men fryktelig stygg, og jeg vil gjerne ha tapet på den veggen. Jeg ønsker å bevare verdien på leiligheten ved å ikke male over veggen, men heller sette opp noe jeg kan tapetsere over. Er gipsplater det eneste alternativet mitt? Skulle gjerne ha gjort jobben selv, men har hørt at man bør bruke håndverker for gipsvegg. Ellers har jeg hørt om huntonit-plater, kunne det vært et alternativ man kan klare selv?

Kan innemøbelet stå ute?

Jeg har en gammel ubehandlet skjenk som jeg ikke vil kvitte meg med, men som jeg ikke har plass til inne. Lurer derfor på å sette den ut på terrassen. Er det noe jeg kan behandle den med som gjør at den tåler vær og vind uten miste preget sitt? Vil helst ikke male den.

Du kan enten olje eller lakkere skjenken for at den skal holde seg over tid. Det du må være klar over er at denne behandlingen ikke er en engangsbehandling, men at du må følge opp behandlingen ved behov.

Male fliser på gulvet?

Jeg har et gulv med rue keramiske fliser over varmekabler. Disse flisene er helt håpløse å rengjøre. Derfor lurer vi på om det er mulig å male dem?

Om du bruker en ekstra sterk gulvmaling, kan flisene fint males.

Male lakkert furugulv?

Jeg har et lakkert furugulv som jeg ønsker å male. Må jeg pusse det helt ned, eller holder det å matte det litt? Og hva slags grunning og maling bør jeg bruke?

Det går helt fint å male gulvet uten å slipe det ned. Men det er viktig å rense det ordentlig først med en gulvrens, som TreStjerner Gulvrens. Når gulvet er rent, kan det mattslipes og avstøves.

Oppussing.origo.no

Følges av 67 medlemmer.

I denne sonen svarer IFIs eksperter på spørsmål om interiør, fargevalg, gjør-det-selv og oppussing.

Post dine spørsmål direkte i sonen som nye bidrag. IFIs eksperter følger med og svarer – samtidig som vi oppmuntrer alle origoere til å bidra med egne råd, innspill og erfaringer.

Vær oppmerksom på at oppussing.origo.no ligger som levende uttrekk i A-pressens boligmagasiner på nett, og at våre aviser har rett til å bruke dette innholdet i sine papirutgaver. Mer om sonen

Origo Oppussing.origo.no er en sone på Origo. Les mer

Om IFI:

Informasjonskontoret for farge og interiør er et informasjonskontor som skal bidra til å gjøre bransjen og medlemmene synlige og gi idéer og inspirasjon til oppussing av hus og boliger.

Virksomheten er privat og har status som organisasjon. IFI har over 1000 medlemmer, hovedsakelig bedrifter som leverer varer eller tjenester til farge- og interiørmarkedet.

Besøk IFI på nettet

Annonse