- Kan brystpanel bli kult?

Jeg har kjøpt et hus fullt av brystpanel. I stedet for å krangle med den, lurer jeg på om jeg skal finne på noe kult med den. Noen tips?

(Foto: privat)

Svar:

Først bør dere bestemme dere om dere liker furu nok til å ha en halvvegg med det i hjemmet deres.

Hvis dere ønsker å beholde den, finnes det flere alternativer:

1. Male panel, listverk og platevegg i samme farge og glansgrad. Denne løsningen gjør at brystningen dempes. I deres tilfelle vil det likevel resultere i ulik struktur som følge av den ulike materialbruken.

2. Brystning og platevegg males i ulike farger. Dette vil framheve brystningen.

3. En annen variant er å velge ulik glansgrad på malingen. Veggen kan da males med matt maling, mens brystpanelet males i samme farge men med blank maling.

4. En annen effekt kan være å tapetsere over brystpanelet. Da kan du male med matt eller blank, eventuelt bruke en beis med en farge hentet opp fra tapetet.

5. Liker dere treverkets «look» kan brystningen beises og plateveggen overmales i en liknende nyanse. Dette vil gi et rustikt preg.

Siden vi aner at dere ikke er så begeistret for denne brystningen, stiller vi heller følgende spørsmål:

- Hvor mye skal man pynte på noe man i utgangspunktet ikke liker?

For å gjøre noe «kult» ut av brystpanelet, må dere være litt ville og gærne av natur. En vanlig norsk familie vil nok ikke få ønsket resultat om de går i gang med et større prosjekt med fargekontraster og tilsvarende på veggene her.

Gjør da heller kort prosess, og fjern den med et brekkjern. Brystningen er antakelig slått opp utenpå veggen. Det ble ofte gjort under «furu-tiåret» på 1980-tallet.

Etter å ha fjernet brystpanelet, vil du se om strukturtapetet som er over panelet i dag, også er bak panelet. Da er det bare å sparkle over huller, og male hele overflaten. Ønsker du å fjerne strukturen på veggen over (også evnt. under) panelet, kan denne fjernes ved en kombinasjon av sparkel og duk av typen “veggsletter”.

Et alternativ er å slå gips over hele veggen – fra gulv til tak.

Med plater, for eksempel rehabiliteringsgips, står dere helt fritt til å velge tapet eller maling. Skal dere male, kan dere sette en tynn fiberduk på gipsen, veggen tåler mer da. Hvis dere skal tapetsere gipsen, behøver dere ikke duk, det er bare å tapetsere rett på.

Et annet alternativ enn gips er å sette opp ferdigtapetserte plater, eller ferdigmalte veggplater.

Hvis dere vil vente litt før dere går i gang med å fjerne brystningen, kan det å male alt i én og samme farge være en midlertidig løsning.

Lykke til!

Vist 5687 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

Lurer på hvorfor norske brystningspaneler er så utrolig kjedelige, bare noen furubord som er satt opp på veggen. I engelske hus, ja andre europeiske også, er panel noe virkelig elegant og flott. Jeg har prøvd å se i byggevareforretninger etter noe elegant til å ha et stykke opp over veggen fra gulvet, men forgjeves. Her må vi bare holde oss til disse fjælene, eller ingenting. (Det samme gjelder forresten peiser, kaminer, baderomsutstyr og annet inventar til huset også.)

Jeg synes det er kjempefint med brystpanel, men skulle nok ha malt hele denne veggen hvit, gjerne i vagt forskjellige nyanser, og med halvblank på lister og panel og matt over. I rom der det passer seg, som over hodegjerdet på sengene, over sofaen, over kjøkkenbordet, skulle jeg sette en 15-20 cm hylle til bøker, lamper, bilder og småpynt oppå listen hele veien fra vegg/vindu til vegg/vindu.

Ranveig – det finnes nok alternativer som er kulere, men man må bare lete litt! En del standard byggevarehus har katalog fra Lundbergs som faktisk har paneler, og høye fotlister, i tillegg til radiatorlister osv. Enig i at det kan være kjempestilig med brystningspanel bare det er i store firkanter eller slikt og ikke den dølle furu-varianten. Og du nevner andre ting som baderomsutstyr osv, her er det bare å lete utenfor byggevarehusene så finnes det også :) houzz.com er en amerikansk nettsted hvor man kikke seg i hjel på spennende produkter til alle deler av huset, og mange har nettbutikk.

Annonse

Nye bilder